keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Voihan penikat!

Minua ärsyttää juuri nyt ihan sikana! Olin juuri päässyt vauhtiin juoksuharrastuksessani ja kehunut PT:llekin kuinka juoksu sujui ihan älyttömän hyvin. Nyt tulee sitten väkisinkin pieni tauko, jotta jalat rauhoittuisivat. Koko eilisen päivän säärien etuosia jomotti ärsyttävästi. Illalla pidin säärillä kylmää kaurapussia ja vähän hieroin, pitäisi kai varata aika oikealle hierojalle.

Penikkataudin ehkäisyssähän olisi hyvä lenkkeillä jossain muualla kuin asfaltilla, mutta ikävä kyllä omalla kylällä ei ole mitään hiekkateitä ihan lähellä pururadasta puhumattakaan. En myöskään jaksa aina lähteä autolla minnekään kauemmaksi, jotta pääsisin pois asfaltilta. Olin jo ajatellut että säästyn jalkavaivoilta, koska olen lenkkeillyt koko kesän ilman mitään ongelmia. Ehkä oli kuitenkin liikaa, kun olen viime aikoina juossut kaksi tunnin lenkkiä ja kaksi HIITiä eli jopa neljä lenkkiä viikossa. Pitkillä lenkeillä on tietysti ollut rauhallisempi tahti, mutta HIITissä olen juossut aika lujaa koko puoli tuntia ja varsinkin puolivälissä olleen tabata-osuuden aikana. Harmittaa, jos nyt joudun etsimään HIITille jonkun vaihtoehtoisen toteuttamistyylin, sillä olin juuri tullut siihen lopputulokseen että juoksu-HIIT sopii minulle parhaiten. Edelliselläkin kerralla syke pysyi maksimisykkeiden puolella yli 3 minuuttia neljän minuutin tabata-osuudesta, mikä on jo aika hyvä tulos.

Pitänee nyt tehdä jonkin aikaa aerobiset crosstrainerilla - ja HIITit kuntopyörällä mikä EI ole suosikkini -, onneksi kotoa löytyy crossari. Sitä en kyllä tiedä että toimiiko kyseinen vekotin, sillä viime aikoina se on ollut lähinnä lasten leikeissä...


2 kommenttia:

  1. Kaikki säärikipu ei ole penikkavaivaa ja kaikkeen ei auta lepo. Suosittelisin siis tarkistuttamaan oireen aiheuttajan ASIANTUNTEVALLA jalkafysioterapeutilla (joka mielellään ymmärtää jotakin myös urheilusta) tai jollakin muulla asiantuntijalla.

    Minulla oli aikoinaan oletettua penikkavaivaa, johon ehkä lyhyellä aikajänteellä auttoi lepo, mutta pidemmällä välillä tarkasteltuna ratkaisevat hyödyt tulivat juoksun jatkamisesta (pehmeä alusta ainakin osittain ja määrien kurissa pitäminen), jalkafyssarin luona käymisestä ja omaan jalkaan tehtyjen pohjallisten sekä kunnon kenkien hankkimisesta sekä painonpudotuksesta. Myöhemmin pystyin siirtämään juoksun asvaltillekin ja kasvattamaan määriä ongelmitta. Ongelmat sen sijaan tulivat aina, kun erehtyi laittamaan huonot kengät jalkaan.

    Nyt on mennyt vuosia ilman penikkavaivoja *koputtaa puuta*, vaikka määrät ovat ihan toista luokkaa kuin aikoinaan ja juoksen paljon asvaltilla. Nykyisinkin minulla säärikipuilua esiintyy, mutta se kuuluu asiaan (ei siis ole penikkaluonteista), eikä ole mielestäni mitenkään hälyttävää, samalla tavalla nekin lihakset kipeytyvät treenistä kuin muutkin.

    Toki on hyvä ottaa kaikki kipu vakavasti, mutta älä lopeta juoksua kuin seinään, uudelleen aloittaminen voi olla todella vaikeaa, itse ehkä lähtisin kokeilemaan lenkin lyhentämistä ja määrän vähentämistä vaikka kertaan viikossa, ellei vaiva ole ihan mahdoton. Sitten pikku hiljaa lisää, jos jalat kestää. Tekniikkaa kannattaisi myös hiukan arvioida, koska yleensähän vaivoille on joku syy.

    Tiedän, että jotkut urheilijat käyttävät jotakin lääkevoiteita penikoihin, myös lihashuolto on oleellista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun kerroit omia kokemuksiasi. Minua ei ole koskaan penikat vaivanneet, pari vuotta sitten oli sitä muuta vaivaa jalkapöydän kanssa. Kengät on hyvät ja pronaatiotuetut, itse asiassa on parit kengät käytössä, toiset työpaikalla ja toiset kotona.
      Tekniikkaa katsottiin PT:n kanssa vähän alkukesästä, ei mitenkään kamalan syväluotaavasti mutta ei pitäisi olla mitään pahasti väärää siinä.
      Kiva kuulla, ettei juoksemista kannata ihan kokonaan lopettaa, taidan viikonloppuna kokeilla jos joku pieni lenkki onnistuisi :)

      Poista