sunnuntai 31. elokuuta 2014

Raakaruokakokeiluja

Fit you too -blogissa oli hiljattain viiden päivän raakaruokakokeilu, johon osallistui blogin kirjoittajan Katrin lisäksi myös viisi blogin lukijaa. Raportteja oli todella mielenkiintoista lukea, ja kiinnostuin niiden johdosta itsekin raakaruoasta. Jokainen testihenkilö taisi kyllä olla sitä mieltä, ettei aio ottaa raakaruokaa ainoaksi ruokavaliokseen, enkä itsekään sitä halua mutta kokeilenpa kuitenkin. Ainakin väitelmät vireystason noususta ja energian lisääntymisestä kiinnostavat. En siis yritä saada tästä ruokavaliosta oikotietä onneen ja painonpudotukseen, mutta tarvitsen selvästikin jotain uutta haastetta pitääkseni syömiseni terveellisinä ja saadakseni motivaatiota pysymään poissa herkuista.

Kun lueskelin mitä raakaruokailu oikein on, tajusin että periaatteessa nykyinenkään ruokavalioni ei ole siitä ihan älyttömän kaukana. Osa raakaruokailijoista syö tietääkseni tavallisia maitotuotteita, jotkut eivät käytä mitään mitä on prosessoitu. Nykyäänhän syön vain yhden lämpimän aterian päivässä. Aamu- ja iltapala on viime aikoina ollut rahkaa joko smoothiena tai marjojen kera, lounaaksi syön tonnikalasalaatin ja välipalaksi esimerkiksi heraa tai hedelmiä. Vain päivällinen on ollut ns. perinteinen lämmin ateria muun perheen kanssa. Joskus syön aamupalaksi puuroa tai iltapalaksi munakasta, mutta sinänsä en koe tarvitsevani lämpimiä aterioita. Kokeilun aikana yritän pysytellä erossa maitotuotteista mahdollisimman pitkälle, mutta muuten en ole vielä päättänyt mitään tarkemmin vaan annan fiiliksen viedä. Toisaalta voisi olla parempi päättää kokeilun säännöt heti alkuun, mutta haluan ottaa asian rennosti ja vältellä ehdottomasti vain herkkuja.

Ensimmäisen aamun aamupalaksi halusin tehdä tuorepuuron tattarista, mutta siitä tulikin smoothie.

Smoothien ainesosat olivat seuraavat:

1dl Tattarirouhetta (olisi ehkä pitänyt ostaa kokonaisia)
1rkl Chiasiemeniä
1rkl Auringonkukansiemeniä
1 Taateli 
Banaani
100g Marjoja (mustikoita, mansikoita sekä puna- ja mustaherukoita)

Huuhtelin tattarit edellisenä iltana ja laitoin jääkaappiin likoamaan chia-siementen ja auringonkukansiementen kanssa. Aamulla hurautin kaikki ainesosat blenderissä sekaisin. Mielestäni maku oli aika raikas, ei todellakaan niin hyvä kuin rahkasmoothie mutta menetteli. Tattarista tuli tietysti viljaisaa makua, mutta muuten smoothie maistui aika lailla banaanilta ja marjoilta, ja vivahdus taateliakin oli havaittavissa. Nälkää se ei pitänyt ihan niin kauaa kuin rahkasmoothie tai raejuustopuuro, mutta jaksoin kuitenkin lounaaseen parin (oman puun pienen) välipalaomenan turvin. Eilen aamulla koostumuksessa oli aavistus limaisuutta joka vähän häiritsi, mutta tänään tein saman smoothien siten että liotin vain tattarit yön yli, huuhtelin niistä aamulla limaisuuden pois ja lisäsin sitten joukkoon chia- ja auringonkukansiemenet likoamaan uudessa vedessä siksi aikaa kun annoin lapsille aamupalan. Mielestäni se paransi suutuntumaa, vaikka chia-siemenistä muodostuukin terveellistä limaa liotuksen aikana.


Lounaan nautimme lasten kanssa ulkona piknikillä, sillä vietimme päivällä nelisen tuntia Seikkailupuistossa Turussa. Purkkitonnikalaa ei taideta laskea raakaruoaksi, mutta laitoin kuitenkin sitä salaattiin proteiinin lähteeksi. Jätin kuitenkin pois normaalit raejuuston ja polar 5:n, ja tavanomaisen jäävuorisalaatin sijaan laitoin salaattiin lehtikaalia, rucolaa ja pinaattia. Lisäksi avokadoa, auringonkukansiemeniä ja cashew-pähkinöitä, sekä tavalliset tomaatin, paprikan, kurkun ja rypsiöljyn. Tällä kombolla jaksoin päivälliseen saakka.


Päivällinen oli eilisen ainoa ateria, jolloin en noudattanut raakaruokavaliota. Mieshän on siellä mökillä, enkä ehtinyt tutkia netin ihmeellistä maailmaan löytääkseni jonkin raakaruoan jota olisin voinut syödä lasten kanssa. En myöskään halunnut tehdä lapsille eri ruokaa kuin minulle, joten päädyin kasvissosekeittoon. Keittoon laitoin perunaa, porkkanaa, bataattia, sipulia, valkosipulia ja varsiselleriä sekä pari desiä ruokakermaa. Lisäksi sekä minä että lapset söimme keiton kanssa raejuustoa. Oli hyvää!

Päivän viimeinen raakaruokakokeilu oli myös smoothie, joka ei ollut ulkonäöltään kovinkaan kaunis:


Smoothieen tuli seuraavia ainesosia:
10 g Chiasiemeniä
10 g Auringonkukansiemeniä
Banaani
50 g Lehtikaalia
50 g Raparperia
50 g Mustaherukkaa
50 g Lehtiselleriä
50 g Punaherukkaa

Smoothien ulkonäkö ei siis luvannut hyvää, mutta maku oli yllättävän herkullinen. Se oli jopa häiritsevän ihana yhdistelmä kaikkien smoothien ainesosien makuja ja todella raikkaan makuinen. Vatsa tuli annoksesta täyteen, mutta jo pian alkoi olla sellainen olo että haluaisin syödä vielä lisää. Onneksi sain himoni hillittyä parilla omenalla.

Päivän kokonaiskalorimääräksi tuli kiloklubin mukaan 1842kcal, ja kaikki "pallurat" olivat vihreinä eli sain tarpeeksi kasviksia (pitäisi olla 600g mutta oma saldo 1400g), proteiinien ja rasvojen määrä ja laatu oli hyvä, herkkuja ei liikaa ja kuituja tarpeeksi. Tosin proteiinien määrä on huimasti alakanttiin verrattuna normaaliin ruokavaliooni. Yleensähän syön proteiinia jokaisella aterialla, ja kiloklubi herjaakin usein että saan sitä jopa liikaa. Esimerkiksi keskiviikkona, jolloin merkkasin viimeksi syömisiäni, söin 1717kcal josta oli 42% ja 175g proteiineja. Tänään proteiineja oli 16% ja 74,4g. Jos en olisi syönyt päivällisellä sitä 100g raejuustoa, proteiinit olisivat kyllä jääneet jopa alle suosituksen, eli ehkä sallin jatkossakin jonkin maitotuotteen tuomaan proteiinia ruokavaliooni sillä en käsitä miten proteiinia voi saada tarpeeksi puhtaalla raakaruoalla...

Tässä muuten vielä aamupalani toissapäivältä:

Testasin ensimmäistä kertaa bulletproof coffeeta, sillä halusin kokeilla onko juoma tosiaan niin hyvää mitä väitetään ja jaksaako sen voimin iltapäivään saakka. Vaikka kahvi ei ollutkaan luomua, ja voikin oli ihan normaalisuolaista Valion voita (kookosöljy sentään oli luomua), niin kahvi maistui tosi hyvältä. Mies ei tosin halunnut tulla edes kahvikuppini lähelle, koska se muka haisi niin pahalta. Nälkää kahvi piti lounaaseen saakka. En ehkä kuitenkaan tule tekemään tätä kovin usein, sillä mielestäni aamupalan täytyy olla täyttävä ja ravitseva ja haluan siinä olevan muutakin kuin rasvaa ja kofeiinia...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti