maanantai 14. marraskuuta 2011

Elämäni dieetit

1. Karkkilakko
Ensimmäinen dieetti jonka muistan, oli jo ala-asteella kun päätin aloittaa karkkilakon. Muistaakseni lakko kesti jopa useamman kuukauden. En tietenkään voinut antaa esimerkiksi sukulaisten tuomia karkkeja jollekin neljästä (tai siinä vaiheessa mahdollisesti vasta kolmesta) sisaruksestani, vaan säilytin ne ja söin kun lakko oli ohi. Karkkilakosta taisi olla jotain hyötyäkin, muistelen painon tippuneen.

2. Sairaaladieetti
Yläasteella - tai mahdollisesti lukiossa, en muista tarkkaan - sain joltain ystävältäni ohjeet kahden viikon sairaaladieettiin. Ideana oli syödä joka päivä tiettyjä ruokia, esim. paketillinen keittokinkkua tai vaikkapa keitettyä pinaattia, yöks. Aamupalana oli pelkkä kupillinen kahvia ilman sokeria, yöks yöks. Muistelen olleeni dieetillä jopa pari kolme ketaa parin vuoden sisällä, mutta sen jälkeen en ole voinut kuvitella syöväni keittokinkkua tai pelkkää pinaattia enää koskaan. Ensimmäisellä kerralla painoa tippui useampi kilo, jälkimmäisistä ei tainnut olla mitään hyötyä.

3. Painonvartijat
Painonvartioihin tutustuin 2000-luvun alussa kun aloitin opiskelut. Tilasin tuolloin ensimmäistä kertaa PV:n kirjekurssin, ja sainkin tiputettua lähes 20 kiloa runsaassa puolessa vuodessa. Sain myös painon pysymään kurissa useamman vuoden ajan laskemalla pisteitä aina silloin tällöin. Myöhemminkin, kun paino oli lähtenyt nousuun, tilasin uusia kirjekursseja saadakseni uusia painonpudotusvinkkejä, mutta kerta kerralla huonommin tuloksin. Ryhmissä en käynyt koskaan, se ei ollut "mun juttu". Nykyään en voisi kuvitellakaan noudattavani painonvartijoiden tiukkaa dieettiä ja liian vähäistä kalorimäärää.

4. Vogelin mehupaasto
Vogelin mehupaastolla olen ollut kolme tai neljä kertaa. Ensimmäisen kerran ostin viikon paketin ja joinkin mehut tunnollisesti, paino taisi pudota 7kg. Mehut alkoivat kuitenkin tökkiä niin paljon (hedelmämehuja lukuunottamatta) että seuraavilla kerroilla ostin vain 4 päivän paketin, joita join kuitenkin viikon ajan. Viimeisellä kerralla lopetin paaston kuitenkin jo kesken, sillä en saanut mehuja enää juotua koska ne olivat niin pahanmakuisia.

5. Sitruunamehu-vaahterasiirappidieetti
Tämä oli kokeilu, joka loppui karvaasti kesken jo parin päivän kuluttua aloittamisesta. Ideanahan oli juoda tuoreista sitruunoista puristettua mehua, jonka sekaan lisättiin vaahterasiirappia ja cayennepippuria. Pari päivää paaston aloittamisesta aloin oksentamaan ja sairastuin myös kuumeeseen, eli dieetti loppui siihen.

6. Nutrilett-pussikeittodieetti
Nutrilettin pussikeittoja olen syönyt pari kertaa. Ostin molemmilla kerroilla viiden päivän paketin, mutta varsinkin jälkimmäisellä kerralla suolaiset keitot alkoivat tökkimään jo pahasti. Makeita pirtelöitä ja patukoita voisin sen sijaan syödä uudestaankin... Suurempaa painonpudotusta en muista kuurin avulla saavuttaneeni.


7. Kiloklubi
Kiloklubiin liityin vuonna 2006 kun palvelu oli vielä maksullinen, ja sen jälkeen olen palannut sivustolle moninaisia kertoja. Pidän palvelussa siitä, että syömisistään saa saman tien palautetta. Palvelussa otetaan pelkän kalorien laskemisen lisäksi huomioon myös hiilareiden, proteiinien ja rasvan osuus sekä myös rasvahappojen laatu. Lisäksi ohjelmassa saa myös palautteen omasta liikkumisestaan. Sivustolla on myös foorumi, jossa on keskustelunosioita laidasta laitaan. Mutta vaikka palvelu on täydelliseltä kuulostava, en ole jaksanut koskaan kirjata ruokia kuin vain pari kolme kuukautta putkeen. Tämän vuoksi tuloksia ei ole tullut. Viimeksi kirjasin syömisiäni ylös pikku-a:n alkuraskaudessa, mutta tuolloin sivusto oli jostain syystä järkyttävän raskas ja tökkivä, joten inspistä ei kauaa kestänyt...

8. X-travaganza
Tämä dieetti on vielä kokeilematta, mutta tiedän jo liittyväni ohjelmaan heti kunhan pikku-a:n imetys loppuu... Ohjelmaanhan kuuluu muutaman viikon tehostartti pussikeittojen avulla, jonka jälkeen siirrytään vähitellen normaalimpiin ruokavalioon. Jäsenille on myös ryhmätapaamisia, henkilökohtaista neuvontaa sekä vapaa pääsy ohjelmaan kuuluvaan kuntokeskukseen ja sen palveluihin. Ohjelma on aika kallis, mutta kaikki tapaamani sen läpikäyneet ovat suositelleet sitä lämpimästi. Imetyksen loppumista siis odotellessa...

2 kommenttia:

  1. Heips, tuosta Kiloklubista. Kun pudotin omat raskauskiloni niin käytin myös sitä. En minäkään kirjannut kuin ehkä 1-2 kk ajan syömiset sinne järjestelmään, sen jälkeen olin jo suurinpiirtein oppinut mitä lautaselle "mättää" että saan X määrän kaloreita ja sen myötä riittävästi proteiinia, hiilareita sekä hyviä rasvoja. Nyt noin pari vuotta Kiloklubin jättämisen jälkeen on vielä jäljellä noin kolmisen kiloa ja kirjauduin uudestaan Kiloklubiin ja syötin päivän syömiset laskuriin (syön suurinpiirtein samalla tavalla joka päivä, tietyt ruoka-aineet kuuluvat arkeeni 7 päivää viikossa) ja kaikki pallurat menivät heti vihreäksi ja kalorit nappiin, noin 200 kaloria jäi vajaaksi :) Omasta puolestani voin kyllä suositella Kiloklubia, toimii. Itselläni kun vaikuttaa juurikin se NIIN paljon MITÄ syö! Siis ihan terveellistenkin ruokien joukossa. Moni ei ehkä jaksaisi kirjata syömisiä, mutta kaikki uusi on aluksi hankalaa. Kun siihen pääsee sisälle, kohta se käy nopsasti. Ja eihän laihtuminen muutenkaan helppoa ole joten miksi ei nähdä hieman vaivaa :)

    VastaaPoista
  2. Mulla käy usein mielessä että pitäis varmaan taas käydä merkkailemassa syömisiä kiloklubiin, mut en vaan saa aikaiseksi. Näiden kahden ipanan kanssa aikaa ei ole koskaan tarpeeksi, ja oikeiden ruoka-aineiden etsiminen sivuston tietokannasta voi joskus kestää... Mut ehkä vielä joskus...

    VastaaPoista