torstai 26. huhtikuuta 2012

Hyviksi havaittuja juttuja (sormi)ruokailussa

Tässä muutamia vinkkejä, joiden olen havainnut olevan hyödyllisiä sormiruokailua ajatellen. Nämä eivät ole missään tärkeysjärjestyksessä, vaan siinä järjestyksessä jossa olen ne muistanut.


1. Imetä ensin ennen ruokaa, vauvan kasvaessa vasta jälkeenpäin
Sormiruokailun (tai mikä ettei muidenkin kiinteiden) alkuvaiheessa vauva kannattaa imettää ennen ruokailua. Näin vauva ei ala rääkymään nälkäisenä kesken maisteluhetken vaan malttaa tutkiskella ruokaansa rauhassa. Jonkin ajan kuluttua, kun kiinteiden syöminen alkaa jo sujua, kannattaa imetys hoitaa vasta ruokailun jälkeen.

2. Suoja pöydän ja syöttötuolin alle.
Meillä on ruokapöydän alla Ikean Kolon. Se riittää mainiosti suojaamaan keittiön laminaattilattian suurimmilta ruokatahdoilta, tosin esimerkiksi kaurapuuroa saattaa lentää alustan ulkopuolellekin. Kolon on ainakin myös todella helppo siivota, se täytyy vain muistaa nostaa aika ajoin muualle jotta lattia tuulettuu.


3. Matkalle mukaan Tinydiner ja harsoja tuolin alle
Vauvan ruoat on helppo laittaa Tinydinerin päälle, jolloin ei tarvitse pelätä esimerkiksi ravintolan pöydän puhtautta tai vieraiden astioiden särkymistä jos ne tippuvat lattialle. Alustan voi ruokailun jälkeen kääriä rullalle ja pestä vasta kotona. Syöttötuolin alle laitan yleensä harson, josta roskat vain ravistellaan roskikseen ja harso laitetaan kotona pesuun.


4. Kokeile huoletta erilaisia puurontarjoilutapoja
Kun aloitin antamaan pikku-a:lle puuroa, ruokailu oli kovin hankalaa sillä a ei huolinut lusikkaa ja puuro tipahti aina lusikasta ennen kuin a ehti saamaan lusikan itse suuhunsa. Jonkin aikaa puuro maistuikin parhaiten siten, että annoin puuron jäähtyä rauhassa sekoittamatta (ja lämmitin sen ennen tarjoilua uudelleen) jolloin pikku-a sai siitä helposti paloja käteensä ja suuhunsa. Kun lusikalla syöttäminen alkoi onnistua, huomasin että puurokin maistui paremmin löysemmässä muodossa. Nykyään lantraan puuroa jäähtyessään vedellä löysemmäksi, jottei se olisi liian paksua syötävää.
Ja muista että jos puuro ei vauvalle maistu, voit antaa hänelle esimerkiksi talk-muruja tai leipoa suolattomia sämpylöitä, puuro ei ole mikään pakollinen asia vaikka monet sitä haluavatkin lapsilleen antaa :)

5. Kaikenlaisia lihoja valmiiksi kypsennettynä ja paloiteltuna pakastimessa
Sormiruokailijalle voi olla vaikea keksiä sopivaa syömistä, jos ei satu tekemään sellaista ruokaa jonka voi suolata aikuisille vasta lautasella. Minulla onkin koko ajan pakastimessa valmiita annoksia: jauhelihapihvejä, keitettyä ja viipaloitua broilerinfileetä, nautaa tai possua. Niistä on helppo sulattaa mikrossa pieni annos pikku-a:n tarpeisiin, ja valinnanvaraa riittää aina jotta voin antaa pikku-a:lle samankaltaista ruokaa mitä itsekin syömme. Myös pakastesei-kuutioita löytyy aina pakastimesta, riittää kun niitä keittää suolattomassa kasvisliemessä noin 10 minuuttia.

6. Kun pinsettiote kehittyy, tarjoile pienempiä paloja
Alkuun vauvalle on hyvä antaa eteen isohkoja palasia joista vauva saa helposti otteen. Pinsettiotteen kehittyessä olen kuitenkin huomannut pikku-a:n syövän ruoan mieluummin pieniä paloina. Samalla hän saa harjoiteltua pinsettiotetta entistä paremmaksi.

7. Vain vähän eteen kerralla
Jos vauvan eteen laittaa koko ruoka-annoksen, voi olla että suurin osa ruoasta lentää lattialle. Kun sen sijaan annan pikku-a:n eteen vain t-lusikallisen ruokaa, hän osaa syödä hyvinkin siivosti. Toki hän selvästi valkkaa mitä syö ja saattaa heittää ruoat joista ei pidä lattialle, mutta sotkua on kuitenkin huomattavasti vähemmän. Lisäksi olen huomannut, että kun a alkaa olla kylläinen ruokaa päätyy enemmän lattialle.

8. Vettä välillä
Kun näyttää siltä, että vauva alkaa saada ruoasta tarpeekseen, annan hänelle yleensä hörpyn vettä nokkamukista. Sen jälkeen hän saattaakin taas innostua syömisestä. En itsekään halua syödä ruokaa ilman että saan hörppiä juomista välissä, miksi vauvan pitäisi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti