keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Herkuttelunhimoa

Tämä viikko on mennyt herkuttelun himoa vastaan taistellessa - ja hävitessä. Tein viikonloppuna tietoisen päätöksen siitä, että syön nyt alkuviikon ajan päivisin Superdieetin viimeisen viikon mukaan, mutta höllään illalla ja sallin itselleni jotain hyvää. Maanantai meni mainiosti, ja söin koko päivän muuten normaalia ruokaa mutta illalla otin kolme palaa jo kauan kaapissa lojuneesta isosta Toblerone-pötköstä. Yllätyin tuolloin siitä, että se ei maistunutkaan ihan niin hyvältä mitä muistin.

No, eilenkin päivä meni dieetin mukaisesti, mutta illalla sorruin herkuttelemaan Belvitan kekseillä kun annoin niitä iso-A:lle iltapalan yhteydessä. Päätinkin sitten maistella vähän jokaista makua, jotta voin sitten kertoa ihan omakohtaisiakin mielipiteitäni buzzausbloggauksessa jonka kirjoitan ihan pian (eli toivon mukaan vielä tämän kuun aikana). Keksejä tulikin sitten syötyä varmaan kymmenkunta, hups... Lisäksi mies tuli töistä kotiin tuoden mukanaan ison annoksen kebabia ranskalaisilla. Tosin itselleen, mutta kehotti minuakin syömään hieman "kun nyt ei ole dieetti päällä". Minähän söin, mutta onneksi vain vähän ja senkin vasta normaalin iltapalani jälkeen. Lisäksi söin vielä jälkkäriksi kolme palaa tobleronea, joka maistui jo vähän paremmalta kuin edellisenä iltana. Noista kaikista syömisistä tuli kyllä loppuillaksi aika huono olo vaikken syönytkään itseäni ähkyyn. Yökin oli todella levoton. Heräilin monta kertaa, enkä tiedä johtuiko se jonkinlaisesta hiilarikrapulasta.

Tänään sitten sorruin syömään Tobleronea jo päivällä ennen töihin lähtöä. Tällä kertaa se maistui jo todella herkulliselta, ja oli lähellä etten sortunut syömään sitä enemmänkin. Onneksi sain kuitenkin hillittyä itseni enkä tankannut itseäni sokerihumalaan. Lisäksi söin töissä päivällisen jälkeen päärynän, joita oli tarjolla yleisesti otettavaksi. Tämähän on sinänsä kiva työpaikka, että täällä on (lähes) aina tarjolla hedelmiä työnantajan puolesta. Itse en ole niitä tähän mennessä syönyt, mutta tänään en voinut hillitä makeanhimoani ruoan jälkeen. Onneksi päärynä riitti sen tyynnyttämiseksi. Iltapalan jälkeen söimme vielä miehen kanssa sen Toblerone-pötkön pois, oma saldoni 5 palaa eli luultavasti noin 100g.

Loppuviikon aikana en aio noudattaa dieettiä aamupalaa lukuunottamatta. Lähdemme huomisaamuna ajelemaan vanhempieni luo Itä-Suomeen, ja automatkaa varten on varattu sokeritonta EDiä sekä salmiakkia. Saatan kyllä pakata mukaan myös kotona olevat tuorekurkut, paprikat ja tomaatit, sillä vaikka vanhempieni luona on ruokapöydässä tarjolla sen seitsemää sorttia suolasieniä, etikkapunajuuria, suolakurkkuja, perunasalaattia ja kurkkupikkelssiä (ynnä muuta), niin tuore salaatti sieltä kyllä puuttuu tai on korkeintaan herne-maissi-paprikaa kiinankaalin joukossa. En kuitenkaan halua stressata tuolla syömisistäni, vaan syön mitä tarjolla on sillä käymme kuitenkin vanhempieni luona niin harvoin että en näiden parin päivän aikana ehdi paljoa lihomaan ;)

Tässä parin päivän aikana olen huomannut (taas) sen, että kun ei ole enää "pakko" pysyä dieetissä, niin tekee paljon enemmän mieli herkkuja kuin dieetin aikana. Niin kauan kuin ohjattu valmennus on ollut kesken, ei minun ole tehnyt herkkuja mieli oikeastaan ollenkaan. Mutta nyt mielessä pyörii makea lähes koko ajan. Välillä, esimerkiksi juuri aterian jälkeen, makeanhimo on muuttunut lähes sietämättömäksi. Tänäänkin minulle tuli yhdessä vaiheessa lähes ahdistunut olo herkkujen himossani. Sellainen tunne, että olo helpottuisi heti jos saisin jotain hyvää.

Tiedän tasan tarkkaan, että jotain hyvää ei todellakaan tarkoita helpottunutta oloa, mutta en ymmärrä mistä tuo tunne tänäänkin johtui. Päivä oli kuitenkin mennyt ihan mukavasti. Liekö syynä sokeriaddiktio, joka herättelee taas itseään heti kun sallin itselleni vähän enemmän herkkuja? No, onneksi minulla on loppuelämäni aikaa opetella sitä paljon puhuttua kohtuutta sekä itsehillintää. Loppuviikon yritän ottaa mahdollisimman rennosti mutta vältellen ihan mahdotonta mässäilyä, jatketaan uuden elämäntavan opettelua ja viimeisten liikakilojen karistamista sitten maanantaina...

1 kommentti:

  1. Eikä, en kai mä nyt muistuttanu liikaa siitä Tobleronesta?! :/
    Mulla on ihan sama tunne toi herkkuhimo että tuntuu jotenkin kurjalta ja sit tuntuu että helpottais heti jos sais jotain hyvää... Äh, miten päästä eroon tommosesta...? On vaivannu jo jonkin aikaa.

    VastaaPoista