tiistai 18. lokakuuta 2011

Mielipiteiden tuomisesta julki


Olen huomannut erinäisillä lapsiaiheisilla foorumeilla keskustelun olevan aikalailla haastavaa. Toisaalta haluaa tuoda julki omat mielipiteensä lasten kasvatuksesta, toisaalta ei halua antaa sellaista vaikutelmaa että on olevinaan kaikkitietävä viisastelija. Kaikki neuvot toisille äideille on annettava kieli keskellä suuta jottei kukaan taatusti loukkaannu. Olenkin todennut hyväksi metodin, jossa neuvo piilotetaan muiden juttujen keskelle tai painotetaan sitä kuinka mielipiteitä on monia.

Viime aikoina eräässä facebookin tuttujen kesken perustetussa äitiryhmässä (kaikkien lapset syntyneet tämän vuoden huhti-heinäkuussa) on keskusteltu kovasti kiinteiden aloittamisesta. Useampi äiti tuosta 8 hengen porukasta on lopettanut imetyksen syystä tai toisesta jo pian vauvansa syntymän jälkeen, meitä taitaa olla kolme jotka yhä imettävät. Ryhmässä onkin ollut havaittavissa jonkin asteista perässähiihtämistä: kun yksi kertoo kokeilleensa lapsensa kanssa jotain uutta, toiset seuraavat heti perästä. Yllätys yllätys, meillä jotka vielä imetämme, on kaikilla jo lapsi(a) entuudestaan eli tiedämme jokaisen taplaavan tavallaan. Mutta ne esikoisensa saaneet... Yksi kokeili maidonsakeuttajaa hillitsemään pulauttelua, ja kohta kaikki muutkin pullosta vauvansa ruokkivat ostivat sitä. Ensin jokainen oli ihan innoissaan, kunnes viikon parin päästä huomasivat ettei vauva kakkaa enää lainkaan tai todella kivuliaasti. En tiedä lopettivatko kaikki sakeuttajan käytön, mutta useampi ainakin.

Mutta siitä kiinteiden aloittamisesta. Ryhmässä on ainakin pari innokasta kiinteiden aloittajaa, jotka eivät ole malttaneet odottaa vauvansa täyttävän edes neljää kuukautta ennen kuin ovat aloittaneet soseiden antamisen. Kyllähän jotku vauvat vaativat niin paljon maitoa että kiinteiden aloittaminen aikaisin on ihan järkevää. Mutta mielestäni soseita ei pitäisi alkaa maistattamaan vain siksi, että äiti on malttamaton hätähousu joka haluaa päästä kokeilemaan soseiden syöttämistä koska kaikki muutkin tekevät jo niin. Itse olen yrittänyt antaa esimerkkiä myös siitä vaihtoehdosta että odottaisi edes neljän kuukauden täyttymistä, mutta kuinka asian ilmaisee ilman että loukkaa ketään...
Päädyinkin sellaiseen lähestymistapaan, että kerroin iso-A:n aloittaneen maissivellillä jo 3-kuukautisena ja soseet 4kk iässä, mutta että en voisi kuvitellakaan pikku-a:n aloittavan kiinteitä ruokia vielä 10 päivän kuluttua jolloin 4kk tulee täyteen. Hän on vielä niin tississä kiinni, ja muutenkin paljon enemmän "vauva" kuin isosiskonsa samassa iässä.

Mut anyway, joskus noille foorumeille kirjoittaminen on erittäin haastavaa kun ei yhtään tiedä ketä saattaa kirjoituksellaan loukata. Herkkänahkaisten kannattaa kai pysyä moisista paikoista kaukana...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti