tiistai 21. elokuuta 2012

Vinkkejä Superdieettiin

Uusi Superdieetti alkoi maanantaina, ja vaikka en mukana olekaan niin voisin antaa joitakin vinkkejä SD:n juuri aloittaneille. Sellaisia neuvoja, joita olisin itse toivonut saavani oman superdieettini aluksi, sen sijaan että jouduin keksimään ne itse - tai että joku kertoi niistä vasta dieetin loppupuolella.

Aamupalasmoothie 
Aamupalalla on syötävää aivan tuhottomasti jos keittää erikseen kaurapuuroa ja syö kaiken muun vielä sen seuraksi. Itse olen koko ajan pistänyt kaikki ainekset (myös ne raa'at kauraryynit - niin kauan kun niitä dieetissä on) blenderissä sekaisin. Tuloksena on aivan taivaallinen aamupala, johon saa vaihtelua mehukeiton makua ja marjoja vaihtelemalla. Ja kun valittavana on rahka, raejuusto tai kananmunanvalkuaiset, niin olen siis käyttänyt rahkaa...

Ainesten yhdistely
Kun aamupalalla ja iltapalalla on vaihtoehtona x grammaa raejuustoa, rahkaa tai kananmunanvalkuaisia, niin minä en ainakaan heti tajunnut, että ei tarvitse syödä koko annosta yhtä ainesosaa, vaan niitä voi myös yhdistellä. Kun vaikkapa laittaa puoliksi rahkaa ja raejuustoa, ja sekaan kanelia (ja mahdollisesti makeutusainetta), niin tuloksena on ruoka joka näyttää, maistuu ja tuntuu suussa lähes oikealta riisipuurolta. Toinen hyväksi havaittu resepti on sekoittaa raejuustoa kananmunanvalkuaisten joukkoon ja paistaa niistä munakas.

La(at)tausjuoma
Uskon, että uudessakin superdieetissä treeniä edeltäväksi latausjuomaksi suositellaan Fastin Workout Shockia. Itse aloitin latausjuoman käytön vasta SD Extran aikana kun en enää loppupäivänä imettänyt, ja juoma (ainakin maistamani kirsikka) on ainakin minun mielestäni järkyttävän pahaa. Jotku kirjoittivat SD:n foorumilla, että se olisi helpoin juoda mahdollisimman vähään vesimäärään sekoitettuna, mutta ainakin minulle kyseinen yritys aiheutti oksennuksen alle kymmenen minuutin kuluttua juoman "nauttimisesta". Minulle on tepsinyt se, että sekoitan juoman sheikkerilliseen jääkylmää vettä ja lorautan vielä fun lightia päälle. Tuolloin saan latarin edes jollain lailla alas. Tosin, kun nykyinen purnukka on tyhjä, aion testata Leaderin vastaavaa tuotetta jonka olen kuullut maistuvan paljon paremmalta... Mistä tullaankin seuraavaan kohtaan, eli

Tutki tuoteselosteita
Vaikka Fitfarmin henkilökunta suositteleekin Fastin tuotteita, niitä ei ole mitenkään pakko käyttää. Kannattaa tutkia tuoteselosteita ja yrittää etsiä vastaava tuote joltain toiselta valmistajalta, esim. Leaderilta jonka tuotteet ovat myös halvempia. Pienet erot eivät haittaa, mutta kannattaa yrittää päästä mahdollisimman lähelle.

Superdieetti ja imetys
Vaikka imetyksen aikana ei suositella tiukkaa dieettiä, niin superdieetti on mahdollinen kunhan noudattaa Fitfarmin ohjeita eli käytännössä syö enemmän hiilareita. Minä en tosin niin tehnyt, vaan söin kaikkein tiukimman ruokavalion (eli yli 20kg pudottavien) mukaan. Pikku-a oli kuitenkin dieetin alkaessa jo 10,5kk eli maidontulon väheneminen ei olisi niin haitannut. On vain muistettava, että lisäravinteita - ainakaan rasvanpolttajia, green tea-kapseleita tai latausjuomaa - ei saa käyttää palautusjuomaa lukuunottamatta. Viime superdieetin aikana treenijuomaksi ei ollut vaihtoehtona kuin Fast Amino Rush, mutta Bull antoi imettäjille vaihtoehdoksi 5g glutamiinia. SD Extrassa glutamiini oli jo valmiiksi vaihtoehtona, eli mahdollisesti jo uudessa superdieetissäkin? Imettäessä kannattaa muutenkin tunnustella omaa oloa ja sitä, kuinka jaksaa milläkin ruokavaliolla...

Kuvat ja mitat
Kannattaa ehdottomasti ottaa valokuvat dieetin alussa, ja samoin vähän mittoja. Paino kertoo tietysti jotain, mutta valokuvista ja mitoista näkee myös muutoksen tosi hyvin. Vaikka se dieetin alussa tuntuisikin tyhmältä, niin myöhemmin voi kaduttaa jos valokuvia ei ole ottanut.

Finelli ja (varsinkin) vihreät vihannekset
Finelli on todella mainio apu, kun mietit mitä voit dieetin aikana syödä. Varsinkin kasvisten ja vihannesten ravintosisältöjä kannattaa kurkkia sieltä. On valaisevaa huomata, että vaikka kukkakaali ei vihreä olekaan, sitä saa silti syödä sillä ravintoarvo vastaa parsakaalia. Tai että herne ei kuulu salittuihin kasviksiin vaikka vihreä onkin - ja sehän ei olekaan vihannes vaan palkokasvi.

Suola
Välillä voi tuntua siltä, että suolaa on vaikea saada käytettyä tarpeeksi. Kannattaakin kokeilla ainakin cashew-pähkinöiden suolaamista itse - valmiiksi suolatuissahan on usein myös lisättyä öljyä. Itse kastelen tarvittavan määrän pähkinöitä ja laitan ne pieneen pussiin, jonne sirottelen sitten suolaa ja ravistelen sen tasaisesti pähkinöiden joukkoon. Jotkut ovat myös kehuneet että suurikiteistä merisuolaa saa syötyä helpommin kuin hienoa suolaa, ja että colan avulla suolan saa huuhdeltua suusta pois paremmin kuin vedellä.

Toivottavasti nämä ohjeet auttavat edes jotain näin uuden superdieetin alkuvaiheessa. Toki asioista varmasti keskustellaan myös SD:n foorumilla, mutta kaikki asiat eivät välttämättä tule heti esille. Tämän jutun kommentteihin voi tietysti jokainen lisätä, jos tulee mieleen vielä jotain muutakin :)

6 kommenttia:

 1. Kiitos aamupala vinkistä, itselle on juurikin se tuottanut vaikeutta, mut huomenna kokeilla sekoittaa kaikki keskenään :D

  VastaaPoista
 2. Hyviä vinkkejä ja tosiaan smoothiet olen jo aiemmin hoksannut miellyttäväksi aamupalavaihtiehdoksi :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkeistä! :) Ja "vahvistuksesta" ettei ole pakko käyttää Fastin tuotteita, huomasin nimittäin suuria eroja esim palautusjuomassa (Whey+) :)

  VastaaPoista
 4. Hei, kiitos vinkeistä imetyksen ja dietin suhteen :) eli ainoastaan palautusjuoma imettävälle käyttöön ja omegat..

  VastaaPoista
 5. Kiitos hyvistä vinkeistä :). Miten tärkeä tuo palautusjuoma on ja voisiko sen mahdollisesti korvata jollain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni palautusjuoma taitaa olla se ainut superdieetin lisäravinteista, jota oikeasti kannattaa käyttää. Joku korvaa juoman maidolla, toinen banaanilla, kolmas molemmilla, mutta itse olen tykännyt noista palautusjuomajauheista niin paljon että oikein odotan treenin jälkeistä herkutteluhetkeä :)

   Poista