torstai 13. syyskuuta 2012

Äiti dieettaa

Adelheidd kyseli taannoin, kuinka dieetti sujuu kun on lapsia kotona. Periaatteessa hyvin, mutta samaa ruokaa koko perheelle -periaate toteutuu todella huonosti. Ruoka-ajoista on onneksi helppo pitää kiinni, kun lapsetkin syövät säännöllisesti, mutta todella usein äidillä on aivan eri ruoka kuin lapsilla.

Esimerkiksi eilen paistoin lapsille lounaaksi kananmunia (pikaruokaa siis...) ja kaivoin jääkaapista aiemmin keitettyjä perunoita, pilkoin lautaselle tomaattia ja lisäsin lusikallisen raejuustoa. Itselleni tein tonnikalasalaatin, joka sisälsi tonnikalan lisäksi raejuustoa, kiinankaalia, tomaattia, kurkkua ja paprikaa. Päivälliseksi lapset ja mies söivät kinkkukiusausta sekä parsakaalia ja raejuustoa, minä söin myös parsakaalia ja raejuustoa ja niiden lisäksi aiemmin paistamaani ja pakastamaani broileria.

Aamupalalla lapset syövät puuroa, jonka jälkeen teen itselleni aamupalan. SD:n ja Extran aikana tein smoothien, ja hörpin sitä sitten tietokoneen ääressä. Nykyään aamupalanani on kaurapuuro mehukeiton, raejuuston ja soijalesitiinirakeiden kera, ja olen miettinyt että suostuisiko iso-A syömään oman puuronsa itse (eikä syötettynä) jos tekisin oman puuroni samaan aikaan lasten annosten kanssa. Toisaalta kuitenkin pelkään, että en saisi syödä rauhassa kun joutuisin syöttämään iso-A:ta ja noukkimaan pikku-a:n lattialle heittämää lusikkaa. Nautin myös siitä, että saan lukea tuoreimmat blogipäivitykset, facebook-juorut ja Liten foorumin samalla kun syön aamupalaani.

Välillä saman ruoan periaate toki onnistuu. Esimerkiksi uunilohi - ilman kermaa tai muuta lisuketta - on aivan mahtavaa ruokaa koko perheelle. Kaikki syövät sitä ja kasviksia, ja minua lukuunottamatta muut myös perunoita. Samoin vaikkapa broileriwokkia voivat syödä kaikki, mutta keitän muulle perheelle riisiä lisukkeeksi. Voisihan vaikka mitä muitakin ruokia tehdä koko perheelle, mutta minulla suurin ongelma on ruoan määrä. Näissä dieeteissä ruoka täytyy aina punnita, ja nimenomaan raakapainona. Ja koska kasviksia täytyy olla x grammaa ja lihaa (yleensä) 100g jotka punnitaan vielä raakapainoina, niin koen äärimmäisen haastavaksi tehdä jonkin ison annoksen koska en koe saavani minulle tarkoitettua annosta tarpeeksi tarkasti mitattua.

Moni voisi ajatella että pääsee helpommalla, jos voi kokata koko perheen ruoat samassa. Itse olen aivan eri mieltä, olisi kovin vaivalloista laskeskella kuinka monta annosta ruoasta tulee, tuleeko joka annokseen suunnilleen saman verran lihaa, tai punnita koko annos ja laskea kuinka monta grammaa oma osuus olisi. On paljon helpompaa, kun saan koota itselleni salaatin tai paistaa broileria sadan gramman annoksiksi pakastimeen ja keittää sitten parsakaalia tai kukkakaalia itselleni iso satsi, josta riittää kyllä vielä lapsillekin.

Loppuelämämän ratkaisuhan tämä ei missään nimessä voi olla, vaan siinä vaiheessa kun Lite on ohi - tai joskus myöhemmin, kunhan tavoitepaino on saavutettu - on tarkoitus opetella syömään tasan samaa ruokaa kuin muukin perhe. Siinä vaiheessa annoksia ei kuitenkaan enää tarvitse punnita, ja syöminen on muutenkin vapaampaa kunhan vain vahdin ettei paino lähde uudelleen nousuun.

Liten aikana tavoitteenani on opetella tekemään enemmän sellaisia ruokia, joita voisimme kaikki syödä. Ensimmäinen kokeiluni on kaalilaatikko, jota tosin tein jo kerran itselleni kahden annoksen verran, mutta tänään ajattelin tarjota toisen puolikkaan lapsille ja syödä toisen itse...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti