tiistai 30. lokakuuta 2012

Lite ja liikunta

Superdieetin ja SD Extran aikana suositeltiin 4 lihaskuntotreeniä ja 4 (aamu)aerobista viikossa. Aika hyvin ne toteutuivatkin, varsinkin Extran aikana kun mies oli isäkuukaudella ja pystyin jättämään lapset hänen kanssaan aamupalalle lähtiessäni itse lenkille. Lihaskuntotreeni oli tosin "vain" kotitreeniä, mutta sekin oli tehokas. Liten aikana suositus oli alkuun 3 (sali)treeniä viikossa, myöhemmin suositeltiin ottamaan neljäskin treeni kuvioihin. Lisäksi aamuaerobisia siihen päälle mutta en kyllä edes muista kuinka monta.

Siihen olen tyytyväinen, että olen Liten aikana päässyt vihdoinkin salille, tosin haluaisin päästä sinne useamminkin. Oman kylän sali on pieni, mutta kaikki tarvittava löytyy. Tungostakaan siellä ei ole pahemmin ollut, normaalisti siellä on treenaamassa pari kolme tyyppiä, yleensä aina ne samat. Joskus on tosin ollut enemmänkin väkeä, varsinkin kun sinne on pari kertaa tullut jotain teini(?)poikia iso lössi "treenaamaan". Tosin tuo porukka käyttää pääasiassa laitteita joilla pumppaavat toistoja hurjaa vauhtia eli ei taida pahemmin olla painoja käytössä...

Liten salitreenissä käytetään muutamaa laitetta (jalkaprässi, talja, reisikoukistuslaite ja pohjeprässi taitavat olla ainoat) mutta muuten liikkeet tehdään joko tangon tai käsipainojen avulla. Toistoja tehdään kaksi tai kolme sarjaa putkeen, välissä vain 30-45s tauko. Saankin tehdä sarjat aina rauhassa, sillä kukapa tuon pituisen tauon aikana ehtisi tullakaan väliin vaatimaan laitetta itselleen... Olen ihan tyytyväinen, ettei treenissä ole jättiläissarjoja, sillä silloin sopivien painojen tai oikean laitteen saaminen oikeaan aikaan voisi olla haastavaa. Varsinaisen treenin lisäksi Litessä julkaistiin kyllä myös extra-treeni, jossa on myös noita jättiläissarjoja eli useampi liike putkeen ennen taukoa, mutta en ole uskaltanut vielä testata sitä.

Salitreenin aikana minulla on käytössä Fitfarmin pt-ohjauksesta kaupan päällisinä saatu treenipäiväkirja, johon merkkaan liikkeet, painot ja toistomäärät. Yleensä täytän liikkeet ja ensimmäisen sarjan painot jo kotona valmiiksi, salilla taukojen aikana vain toistomäärän ja muiden sarjojen painot (jos vaikka nostan niitä). Päiväkirjasta on jälkikäteen sitten mukava katsoa, kuinka olen saanut treenit tehtyä ja miten usein olen vaikkapa saanut lisättyä painoja.

Liteen kuuluu onneksi myös kotitreeni niitä viikkoja varten, jolloin en miehen työvuorojen vuoksi pääse salille. Sekin on treeninä suhteellisen tehokas, hiki tulee ja lihaksissa tuntuu muttei tietysti yhtä hyvin kuin salitreenissä. Kotitreeniin kuuluu erilaisia kyykkyjä, punnerruksia ja vatsalihasliikkeitä, eli koko kroppa käydään treenin aikana läpi.

Aerobista en ole saanut harrastettua läheskään toivomaani määrää, mutta onneksi paino näyttäisi tippuvan ilmankin. Litessä suositellaan aina salitreenin päälle 15 minuutin intervalliharjoitusta, mutta sen sijaan olen tehnyt runsaan puolen tunnin sauvakävelylenkin jota on aika hankala tehdä intervallina. Varsinaisia aamuaerobisia tekisin kaikkein mieluiten, sillä ne auttavat heräämään ja piristävät koko päivää, mutta miehen työvuorojen vuoksi se ei onnistu - enkä todellakaan halua lähteä lenkille aamukuudelta jotta ehtisin kotiin ennen kuin mies lähtee töihin.

Liten loputtua yritän varmasti jatkaa treenaamista. Jos salitreeni alkaa puuduttaa, otan ehkä sitten sen extra-treenin kuvioihin. Sauvakävelylenkitkin jatkunevat talven yli, mutta keväällä minulla on haaveena saada hankittua juoksukengät. Olisi ihanaa aloittaa vaikka juoksukoulukin, jos aikataulut vain sen sallivat. Mutta sihen on vielä aikaa, eihän nyt ole vielä edes talvi...

2 kommenttia:

  1. Luin koko blogisi eilen ja kiitos mielenkiintoisesta matkasta. Olin helpottunut kun huomasin miten vaikeaa sullakin oli vastustaa ekoina kuukausina näitä vanhoja tapoja kuten suklaata ja sipsejä. Musta tuntuu että vaikka olen elokuusta pudottanut 10 kiloa niin vanha minä tapoineen istuu tiukassa vielä. Melkein joka päivä pitää uudelleen tehdä tämä päätös laihiksen jatkamisesta. Aika rasittavaa. On tietysti helpompia päiviä ja yleisesti arki rullaa mutta viikonloput ja kissanristiäiset on pahoja.

    VastaaPoista
  2. Mukavaa jos voin olla inspiraation lähteenä jollekin :)
    En kyllä tiedä, olenko vieläkään päässyt eroon vanhoista tavoista. Nyt on kyllä ollut helppo noudattaa dieettiä lähes koko tämän reilut viisi kuukautta, mutta entä sitten kun ei enää olekaan mitään valmista ohjetta siitä mitä syödä...? Jää siis nähdäväksi...

    VastaaPoista